Inloopdouche

Inloopdouche

De inloopdouche tref je steeds vaker aan in badkamer, tegenwoordig bestaat de douche niet meer uit een simpele douchekop waar een paar straaltjes water uitkomt met een douchebak.

De douche is ook meegegaan met de tijd en is een onmisbare schakel geworden in de badkamer. Niet alleen op sanitair gebied, maar ook op comfort en stijl zijn er in de loop der jaren veel dingen veranderd. Dit geldt ook voor een inloopdouche waarmee je de badkamer een strak en modern uiterlijk geeft, en natuurlijk heerlijk onder kunt douchen.

Onderdelen van een inloopdouche

Het voordeel van een inloopdouche is dat je geen rekening hoeft te houden met een aparte douchebak om het water op te vangen. Dit kan ruimte besparen of juist de mogelijkheden in je badkamer vergroten. Verder bestaat de inloopdouche uit een aantal panelen, die meestal van glas zijn gemaakt. Met deze panelen scherm je eigenlijk het douchegedeelte af, hierdoor komt er geen water door de hele badkamer heen.

Duurzame onder de douche

Je kunt naar eigen smaak kiezen of je de panelen tot beneden door laat lopen of een stukje boven de vloer houdt. Bij de meeste inloopdouches lopen de panelen tot aan de grond, hiermee creëer je een soort opvangbak voor het water. Bij de gemiddelde inloopdouche heb je meer ruimte dan bij een douchecabine zeker met een goede douchewand. Daarom wordt er vaker gebruik gemaakt van een regen of stortdouche.

Ruimte in inloopdouches

Vaak is een inloopdouche wat ruimer dan een klassieke douchecabine. In dat geval is de stortdouche een populaire installatie. Met deze grote douchekop kun je douchen onder een groot aantal waterstralen tegelijk, hierdoor word je hele lichaam bedekt met het water.

Tegenwoordig bestaat er ook de zogeheten douchehemel die voor een regendouche effect zorgt. Voor deze manieren van douchen moet je er wel rekening mee houden dat het meer water vergt, en van invloed kan zijn op de waterleiding en thermostaat.

Wil je duurzamer te werk gaan dan zijn er waterbesparende douchekoppen op de markt verkrijgbaar. De betere merken hebben tevens antikalkgaatjes in de douchekop zodat deze nooit verstopt raakt.

Heb je net wat meer ruimte over in de keuken dan is een verticale designradiator ook ideaal. Er zijn radiatoren die zijn voorzien van handdoekhaken en handdoekrekken. Op deze manier is de radiator een echte blikvanger in de keuken. Overweeg ook hoe makkelijk je de radiator schoon kunt maken omdat deze in de keuken komt te hangen.

Wat moet je weten als je inloopdouches wilt maken

Voor je begint mat hakken en breken om een inloopdouche te realiseren is het belangrijk om na te gaan of dit wel realiseerbaar is in jouw badkamer.

Technisch komt er nogal wat bij kijken, maar ook de voor en nadelen moet je tegen elkaar afwegen. Al deze aspecten zullen invloed hebben op de materiaalkeuze en het eindresultaat.

Technische aandachtspunten

Het hoogste punt van de afvoerbuis moet onder het vloerniveau liggen. Bij nieuwbouwwoningen is dit eenvoudig te realiseren, maar bij de oudere woningen vergt dit soms een creatieve oplossing.

Je kunt de badkamer gedeeltelijk of helemaal op een sokkel plaatsen.

Vergeet niet dat het maken van een waterdichte inloopdouche ingewikkelder te realiseren is dan het plaatsen van een douchecabine.

sVoordelen van inloopdouches

  • De afmetingen van een inloopdouche kan je volledig zelf bepalen.
  • Geen opstapje meer, dus ook zeer geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn.
  • Esthetisch mooi en geheel naar eigen inzicht te maken.
  • Een vrij gevoel en geen warmteverschil bij het uitstappen.
  • Relatief goedkoop als je de inloopdouche zelf maakt.

Mogelijke nadelen van inloopdouche

  • Water in de badkamer bij onvoldoende waterafvoer.
  • Voegen kunnen vuil worden, koop goede kwaliteit voegmiddel.
  • Meer kans op waterdoorsijpeling & minder eenvoudig op te lossen.
  • Gladde tegels kunnen gevaarlijk zijn, neem altijd antislip tegels.

Prijzen inloopdouches

De prijs van een inloopdouche wordt over het algemeen bepaald door het aantal manuren en de gekozen materialen.

Ben je een handige doe het zelver dan zal het maken van een inloopdouche goedkoper zijn dan het plaatsen van een douchecabine of douchebak. Moet je echter een vakman inhuren dan kan de prijs snel oplopen. Vooral de voorbereiding kost veel tijd en de plaatsing is ook ingewikkelder dan bij een douchecabine.

Vaak wordt ook gekozen om een douchebak in te bouwen in de vloer. Zo ben je zeker dat alles waterdicht is en het water wordt sneller afgevoerd.

De prijs van een kwalitatief goede douchebak begint bij ongeveer €150 en kan oplopen tot €1000, afhankelijk van het formaat en de materialen die worden gekozen. Het is zelfs mogelijk je vloer af te werken met tropisch hardhout, ieder materiaal en kleur is mogelijk die goed combineert met je badkamer.

Bij een volledig betegelde inloop douche wordt de prijs vooral bepaalt door de kostprijs van de tegels. Hier komt nog bij een waterdichte mat voor de ondergrond en een stijlvolle goot voor het afvoeren van het water.

De klus kan dan al geklaard worden voor minder dan €750. Wil je één of meer glazen wanden dan zal de prijs snel oplopen.

Afmetingen

Wil je een open inloopdouche zonder deuren plaatsen, dan moet je al snel rekening houden met een inloop van 180 centimeter of meer. Bij een glazen deur of douchegordijn volsta je met 90 centimeter. Wil je echt comfortabel douchen dan is 110 centimeter het beste.

Douchebeslag

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van een regendouche, maar ook de gewone standaard douchekop blijft het goed doen in de badkamer. Daarnaast zijn er ook hypermoderne douchepanelen die je zowel vanaf de bovenkant als langs de zijkanten besproeien. Maar je kunt ook kiezen voor een spaardouchekop waarmee je 13 liter water per minuut kunt besparen. Douchebeslag heb je in verschillende soorten materialen zoals chroom en RVS. Afhankelijk van je budget maak je een bewuste keuzen.

Wat de kraan betreft, heb je de keuze uit handmengkranen waarmee je met één of twee draaiknoppen de temperatuur regelt. De thermostaatkraan is een uitkomst omdat deze zelf het water op temperatuur houdt die je instelt. Alles heeft te maken met de prijs, in veel gevallen begint douchebeslag bij ongeveer €200. Naar gelang je voorkeuren zal dit bedrag snel oplopen.

Wil je genieten van meerdere douchekoppen en verhoog je dus het waterverbruik, informeer of bekijk dan goed of de afvoer dit goed kan verwerken. De meeste goten kunnen een hoge watertoevoer wel aan.